Sep 26, 2023

Duurzaamheid in home deco

Drie tips die je product duurzamer en meer onderscheidend maken

In de home deco branche wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Met name jonge consumenten verwachten helderheid bij de aanschaf van een product. Wat is de impact van dit product op mensen, dieren en de aarde? Daarnaast gaat regelgeving merken en retailers verplichten verantwoordelijkheid te nemen voor hun producten. Niet alleen tijdens het productieproces, maar ook tijdens en na gebruik.

Hoe kun je als aanbieder van homedeco op een praktische manier aan de slag gaan met deze realiteit en ontwikkelingen? Hoe kun je dit gebruiken een nog beter en onderscheidender assortiment neer te zetten, en nieuwe groepen klanten aan te trekken?

Ik zie drie punten waarmee je nu al aan de slag kunt gaan. Deze linken aan drie cruciale fases in de levenscyclus van een product: gebruik, productieproces en materiaalkeuze.

Zet je signatuur centraal
Nu je weet dat consumenten kritischer naar je product kijken – en misschien zelfs minder gaan kopen - moet je zorgen voor een onderscheidend assortiment. Ontwikkel een eigen signatuur en wees innovatief in je product. In je handschrift leg je vast hoe je materialen gebruikt, vernieuwende technieken inzet en hoe je zorgt dat je product lang meegaat en gemakkelijk gerepareerd of gedemonteerd kan worden.

Met een herkenbaar eigen handschrift blijf je langere tijd relevant. Alleen zo kun je uit die draaimolen van fast trends stappen. Daag ook je marketingafdeling uit om dit doorlopende assortiment op een nieuwe manier te promoten.

Haal waarde uit werk
Er is veel aandacht voor misstanden in productieketens, en terecht: goede arbeidsomstandigheden zijn essentieel. Maar waarom is er niet meer aandacht voor wat deze makers kunnen; over welke skills zij beschikken?

Zet de mensen in je keten in om materiaal op een meer innovatieve manier te bewerken, en een product beter af te werken. Werk samen met je leveranciers om een product zo vorm te geven dat het langer meegaat, beter wordt gewaardeerd en makkelijk te repareren of recyclen is. Maak gebruik van de hoofden en handen van de makers om waarde toe te voegen aan je product.

Pak aan dat materiaal
Je hebt het vast eerder gelezen: 80% van de impact van een product wordt bepaald in de designfase. Vaak begint dat bij de keuze voor materiaal. Nu grondstoffen steeds duurder worden (ook plastic), kun je beter kiezen voor een duurzaam alternatief. Overweeg een gerecycled of een hernieuwbaar materiaal.

Interessant gebruik van materiaal vormt een belangrijk onderdeel van je signatuur, en de waarde voor de consument. Je werkt dus ook aan je onderscheidend vermogen. Geef je designer (of leverancier) de opdracht slimme oplossingen voor de constructie en afwerking te vinden. Kijk ook eens hoe je deze materialen verwerkt en stop met die plakvoering, polyester coating of plastic bouten. Als het een beetje meezit bespaar je nog kosten ook!

Aan de slag!
Nu je als merk of retailer in de woonbranche te maken hebt met hogere kosten en een kritische klant, loont het juist naar een duurzamer assortiment te bewegen. Je biedt meer waarde voor de consument, en je bent goed voorbereid op nieuwe ontwikkelingen in de markt en regelgeving. Mijn advies luidt dan ook: begin gewoon. Je zult zien dat je al veel doet. Zet deze eerste 3 stappen. Ik kan je daarbij assisteren.

 

Next step: Circulair
Het verlengen van de levensduur van een product is een van de belangrijkste doelen in de drie genoemde fases. Dit is ook de kern van het gedachtengoed van circulariteit – het efficiënter omgaan met materialen en energie. Hier zitten tevens kansen om je concurrentiekracht te vergroten, nieuwe waarde te creëren en te komen tot nieuwe vormen van waardeketens.

On track – stappen in duurzaamheid
Zet een eerste stap richting circulair ondernemen. Samen met CIRCO organiseer ik een track, een korte cursus waarin je leert hoe je snel grote stappen kunt zetten. De track is speciaal gericht op ondernemers in home deco, van merk of importeur tot winkelier. Meer informatie vind je hier.

 

Voorjaar 2024 gaf Irene een webinar over duurzaamheid en circulariteit in home deco met meer dan 50 inspirerende voorbeelden uit de markt. Zou je die trend presentatie (terug) willen zien? Meld je aan en dan stuur ik je gratis de recording.

 
 
Tam Tam en Zig Zag krukken van Pols Potten
Zitten al zo'n 20 jaar in het assortiment
Handgemaakte tapijten van Doing Goods
Lekker arbeidsintensief, en lekker zacht
Woonaccessoires van Orginal Home
Gemaakt van afval of van hernieuwbare materialen